christmas decor

Весела Коледа

Петлешков прес

Ripped Paper
Paper sticky tape

Училищна онлайн медия

ОУ “Васил Петлешков”

Snowflake

Брой 1

Декември 2023

Christmas Holly Border
Santa Hat Illustration
Handdrawn Rounded Rectangle with Textured Edges
Paper sticky tape

Съдържание

 • Коледна творилница
 • Коледен базар
 • Интервю с госпожа Начева
 • Събития от изминалите месеци
 • Нашите успехи
 • Лично творчество
 • Любопитно и забавно
Handdrawn Rounded Rectangle with Textured Edges

Добре дошли в първия ​брой на новия ​училищен вестник ​“Петлешков Прес”!

В него Вие ще получите ​информация за ​събитията, ​празниците и ​успехите на ОУ “Васил ​Петлешков”.

Коледна творилница

На 09.12.2023 г. ученици, родители и ​учители взеха участие в Коледната ​творилница на ОУ “Васил Петлешков”.

Всички работихме заедно по създаването ​на ръчно направени коледни изделия. Тези ​украшения бяха представени на Коледния ​базар на училището.

Благотворителните коледни базари са ​чудесен начин за обединяване на ученици, ​учители и родители, за да се насладят на ​празничната обстановка и да подкрепят ​добра кауза.

Detailed Textured Handdrawn Christmas Gifts
Red Ribbon Illustration
Red Ribbon Illustration

Коледен базар

На 20.12.2023 г. открихме традиционния Коледен базар в ОУ “Васил Петлешков”.

С много песни, весело настроение и празнична заря запалихме коледните светлини и усетихме магията на ​идващите празници.

На тържественото откриване на базара присъстваха много ученици, учители и родители, които имаха ​възможността да си купят различни подаръци, ръчно изработени украшения и вдъхновяващи творби, ​изработени по време на Коледната творилница.

Събраните средства ще бъдат използвани за подобряване на материалната база на училището.


Red Ribbon Illustration

Интервю с г-жа Йорданка Начева

директор на оу “Васил Петлешков”

Red Ribbon Illustration

Здравейте, госпожо Начева! Благодарим Ви, че се съгласихте да дадете

интервю за първия брой на училищния онлайн вестник!

Първият въпрос, който бихме искали да Ви зададем, е кое е любимото ​Ви нещо във Вашата работа?

– Работата с децата е най–любимото ми нещо в работния ми ден.

Кой беше любимият Ви предмет, когато бяхте ученичка?

– Българският език и историята бяха моите любими предмети, затова ​исках да стана учител по български, даже бих казала и учител по ​история.

А каква искахте да станете, когато бяхте дете?

Когато бях малка, тренирах гимнастика и исках да стана гимнастичка. ​След това разбрах, че това е трудна работа и няма как да стана ​гимнастичка. Няма да забравя как, когато бях дете, дядо ми правеше ​микрофон от дърво, аз заставах пред него и много обичах да пея песните ​на Лили Иванова, така че исках да стана и певица.

Може ли да ни споделите какво обичате да правите в свободното си ​време?

– За съжаление нямам лично свободно време. Обичам да гледам филми. ​Обичам събота сутрин, когато се събудя и знам, че няма да отивам на ​работа и се размотавам по пижама. Преди известно време любимото ми ​занимание беше да карам велосипед на Гребната база и го правих много ​често, почти през вечер, но не съм го правила от 7-8 години.

Опишете себе си с три прилагателни имена.

– Взискателна, добродушна, капризна.
Red Ribbon Illustration

Интервю с г-жа Йорданка Начева

директор на оу “Васил Петлешков”

Red Ribbon Illustration

Как решихте да станете учител?

Още като ученичка обичах да работя с деца, да изразявам мнението си

свободно. Исках да стана учител по български език, но ме приеха в начална

педагогика.

А как решихте да станете директор на ОУ “Васил Петлешков“?

Първото нещо, което ме накара, беше молбата на г-жа Зрънчева. Аз научих

много нови неща, когато започнах, различно е от това да бъдеш заместник-

директор.

Трудна ли е Вашата професия?

Със сигурност е трудно, понякога ми се струва невъзможно, атакуван си

отвсякъде. Дали ми харесва? Не бих отговорила категорично с да или не, ​но при всички случаи съм наясно, че да бъдеш директор, означава да ​бъдеш сам.

Какво бихте искали да пожелаете на учениците на ОУ “Васил ​Петлешков” във връзка с предстоящите коледни празници?

Най-напред бих им пожелала да са здрави, да са упорити, да са смели, да ​преследват желанията си и да правят всичко възможно, за да ги постигнат, ​защото така ще се чувстват удовлетворени и ще са щастливи, че са дали ​всичко от себе си, за да получат това, което искат.


Christmas Tree Illustration
Red Ribbon Illustration
Red Ribbon Illustration

СЪбития от изминалите месеци

На 27.10.2023 г. в ОУ “Васил Петлешков” се ​проведе ежегодния Спортен празник, в който ​учениците от 1-ви до 7-ми клас се включиха с ​ентусиазъм и демонстрираха своите спортни ​умения. Това не само заздрави тяхното ​физическо здраве, но и ги научи за важността на ​отборната работа, приятелството и спортния ​дух.

На 01.11.2023 г. отбелязахме Деня на народните ​будители – общобългарски празник, който ​ознаменува делото на нашите просветители, ​книжовници, революционери и свети будители ​на възраждащия се национален дух, стремеж ​към образование и книжовност.


Snowflake Christmas Single Element

В навечерието на Деня на народните ​будители учениците от 6. клас се ​отправиха на вълнуващо и ​образователно приключение до гр. ​Сопот и гр. Карлово. Тези две ​прекрасни български градчета не ​само са наситени с история и ​култура, но и предоставят уникални ​възможности за обогатяване знанията ​на учениците и създаване на ​незабравими спомени.

Шестокласниците посетиха къща ​музей „Иван Вазов“, Етнографския ​занаятчийски център „Сoпотски ​еснаф“, къща музей „Васил Левски“ и ​Исторически музей „Карлово“.


Decorative Christmas Border
Buildable Christmas Backgrounds (With Outline) Garland
Buildable Christmas Backgrounds (With Outline) Garland

Ден на толерантността

На 16 ноември 1996 г. на Общо събрание на ООН е приета Декларация за принципите на толерантността. Като член ​първи е залегнала дефиницията на това що е толерантност.

Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на ​всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.

Тя е хармония в ежедневието и не е само морален дълг, но и политическа и правна потребност. Толерантност – ​това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с ​културата на мира.


Ученици от VII “б” и III “a” клас отбелязаха заедно Деня на толерантността - 16 ноември, с интерактивни игри в класната стая на открито. Идеята и реализацията ѝ бяха на госпожа Мария Янкова, старши учител в ОУ ” В. Петлешков”.

В играта “Екипи в полет” бяха разделени по двойки - “голям” и “малък” ученик. Едната ръка на всеки от тях бе поставена зад гърба, а със свободните си ръце екипите изработиха хартиени самолети.

Във втората игра - “Кръгове на доверието”, споделиха помежду си своите страхове и мечти, а след това всеки от учениците представи своя партньор пред останалите.

Чрез проведените активности се създаде позитивна психологическа атмосфера и доверие между по-малките и по-големите ученици. Те приложиха различни модели на общуване и развиха уменията си за равностойно сътрудничество.


Red Ribbon Illustration

Нашите успехи

Red Ribbon Illustration

Ученици от ОУ “Васил Петлешков” се отличиха в ​две състезания – “Математика без граници” и ​“Многознайко – английски език”. Тези ​талантливи млади умове показаха изключително ​високо ниво на знания и умения, което ​заслужава нашето възхищение.

На 11.12.2023 г. директорът на училището връчи ​медали от състезанието “Математика без ​граници”. Златен медал получиха: Петко Попов ​от 3. а клас, Кирил Телкиев от 4. а клас, Мария ​Хинова от 3. б клас и Георги Лазев от 6.а клас. ​Сребърен медал получиха: Георги Братанов от 2. а ​клас, Калоян Иванов от 4. б клас, Ива Бухчева от ​4. а клас и Тодор Шиндов от 5.а клас. Бронзов ​медал получиха: Боян Георгиев, Илия Станилов, ​Ивайло Христов от 2. а клас, Анабел Манчева от 2. ​б клас, Ема Трайкова от 3. а клас, Мартин ​Панайотов и Пресиана Ангелова от 3. б клас, ​Кристиян Кичуков и Стефан Талев от 3.в клас и ​Радостина Борисова от 4. а клас.
На 12.12. 2023 г. бяха връчени медали от ​състезанието “Многознайко - английски език”. ​Златен медал получиха учениците: Алекс ​Боргоджийска, Благовест Бояджиев, Борислав ​Методиев, Виктор Благоев, Виктор Емилов, Георги ​Пенов, Дария Атанасова, Драгомир Михайлов, Ели ​Ралчева, Ема Трайкова, Изабела Гешева, Йоана ​Искрова, Калоян Тюлеков, Маринела Ганчева, Петко ​Попов, Светлана Мутавчи, Стефан Пичуров от 3. а ​клас и Илиан Яков от 3. б клас, Никола Иванов от 4. а ​клас. Със сребърен медал бяха наградени учениците: ​Стоян Томов от 3. а клас, Самуил Дернев, Мария ​Хинова, Елисавета Павлова, Георги Вълчанов, ​Мартин Панайотов, Емануил Енчев, Борис Хаджиев, ​Мария Дичева от 3. б клас, Терънс Кабашки, ​Кристиян Кичуков, Симона Узунова, Мелиса Мутлу, ​Стефан Талев, Александър Захариев от 3. в клас, ​Елена Панчева, София Гарчева от 4. а клас. Бронзов ​медал получиха: Даниел Петров от 3. а клас, Мария ​Милкова, Диляна Царева от 3. б клас, Борис Илиев, ​Кристиян Благов от 4. а клас.

Red Ribbon Illustration
Red Ribbon Illustration

Нашите успехи

Тази година беше особено успешна и за учителите в ОУ “Васил Петлешков”.

Те имаха възможността да обменят опит със свои колеги от Дъблин, Рим и Флоренция. Поредицата мобилности бяха ​реализирани в рамките на проект „Учителят алгоритъм”, съфинансиран от програма “Еразъм+”, който е свързан с ​повишаване на квалификацията на преподавателите и на ръководния екип на училището.

Първата мобилност бе реализирана през ​месец юли от г-жа Людмила Танчева в град ​Дъблин, Ирландия. Тя посети обучителен ​курс: “English Language Teaching & 21st ​Century Skills for Learning”. Курсът бе ​предназначен за учители по английски ​език, които се запознаха с принципите и ​практиките, свързани с педагогиката и ​методологията на езиковото обучение и ​преподаване през 21-ви век. Курсът насърчи ​участниците да развият своето разбиране и ​осъзнаване на съвременния писмен и ​говорим английски език, включително на ​английския като международен език за ​комуникация.

Г-жа Ана Апостолова посети обучителен ​курс: “Digital Tools for Managing Projects in ​Education” в гр. Рим, Италия. Курсът бе ​предназначен за учители, които искат да ​обогатят знанията си и да работят с ​дигитални инструменти за подобряване на ​уменията при администриране на проекти.

Обучението предостави практически опит с ​важни софтуери и приложения, които ​значително улесняват работата на учителя в ​различни дейности. Участниците в ​обучителния курс научиха как да работят с ​приложения за управление на график, за ​възлагане на задачи и координиране ​работата на другите.


Red Ribbon Illustration
Red Ribbon Illustration

Нашите успехи

Г-жа Йорданка Начева, директор на ОУ ​“Васил Петлешков”, реализира мобилност в ​гр. Флоренция, Италия на тема: “Leadership ​and Management for School Principals”. ​Темите, които бяха засегнати в обучителния ​курс бяха свързани с модели и различни ​стилове на управление на образователните ​институции, практикуми и казуси на ​училищни проблеми. По време на самото ​обучение бяха представени модели на ​управление на училища от Словения, ​Швеция и Норвегия, както и примери от ​тяхната образователна система.

По време на самото обучение бяха ​представени модели на управление на ​училища от Словения, Швеция и Норвегия, ​както и примери от тяхната образователна ​система.


Red Ribbon Illustration
Red Ribbon Illustration

Нашите успехи

Г-жа Николина Кацарова и г-жа Анна ​Димова реализираха мобилност в гр. ​Флоренция, Италия на тема: “Student-​Centered Classroom: Teachers as Promoters of ​Active Learning” и “Active Art: Understanding ​and Enjoying Art in the Classroom and ​Beyond”. Темите, които бяха заложени в ​обучението на госпожа Кацарова, бяха в ​областта на уменията, способностите и ​личните качества, които трябва да ​притежават учениците, за да бъдат успешни ​личности не само в класната стая, но и в ​нашия съвременен свят.

Обучението, на което присъства госпожа ​Димова, бе насочено към развиване на ​умения за прилагане на арт терапия и ​умения да се съчетават теорията на ​изкуството и практиката по продуктивен ​начин


ИнтересНи училища по света

Snowflake Christmas Single Element

училище без домашни

Snowflake Christmas Single Element

Подземно училище

Жителите на град Артезия, Ню ​Мексико,САЩ се опасяват, че ще бъдат ​нападнати по време на Студената война. ​Затова изградили първото подземно ​училище, което едновременно служи и за ​бункер. Училището има три входа, всеки ​с 800-килограмова метална врата, както ​и душове за обеззарязаване.


Това училище е мечтата на всяко дете. То е без домашни, без изпити, без оценки, без фиксирани учебни часове. Училището без дисциплина става факт още през 1972 година в Канада. Учениците сами решават кои занятия да посещават, а класовете се оформят на база общи интереси В Канада.


Stars
Snowflake Christmas Single Element

Училище сред планини и скали

Да скучаят на такова място децата е практически ​невъзможно. Тук те черпят познания не само на ​теория, но и на практика – от самия опит и живот. ​Училището тук представлява един своеобразен ​магически свят, в който децата могат да катерят ​планини, да изследват пещери и дори да разговарят... ​с дърветата. Тук няма класни стаи, цялото училище е ​едно отворено пространство. Сред предметите в ​учебния план, които са особено силно застъпени тук, ​влизат работата с компютър, часовете по музика, ​танци и изкуство.


Watercolor Christmas Leaves

Интересни Факти

Англия

1.За първи път зоологическа ​градина в Лондон отваря врати ​през 1892 г.

2. Най-големият и най-стария ​замък в света е разположен в ​Англия - Уиндзор.

3 През 1600 г. в Лондон ​французи отварят първия в ​света магазин за горещ ​шоколад.

4 Интересен факт е, че повече от ​150 града в страната започват с ​3 еднакви букви - "new" (като ​Newcastle например).

5 В Англия може да говорите на ​повече от 300 езика.


Китай

1.South China Mall в Дунгуан е ​вторият по големина мол в ​света, базиран на отдаваема ​площ.

2.До края на 2015 г. беше ​забранено на родителите да ​имат само едно дете.

3.Кралство на малките хора - ​тематичен парк в Китай, който е ​за джуджета.

4.Yaodong, или ,,пещерата на ​къщата’’, е вид жилище, което ​все още е популярен днес.

5.Намерена в южната провинция ​Юнан, черната чипоноса ​маймуна живее в екстремни ​условия.


Канада

1.Канада е огромна държава, ​простираща се чак до Арктика.

2.С обща площ от 9 984 668 ​квадратни км, това е втората по ​големина държава в света - ​след Русия.

3.Канада е с най-голямото ​океанско крайбрежие в света, ​благодарение на своя ​Арктически архипелаг, който ​има над 36 000 острова.

4.Канада произвежда около три ​четвърти от кленовия сироп в ​световен мащаб.

5.В Канада, особено в източната ​част на страната, не отиваш в ​магазина за бутилка с мляко: ​отиваш за пликче.


Christmas Themed Gift Boxes
Illustration of a Snowman

Ръченицата е ​измислена от баща ​на 7 деца, чакащ ​сутрин ред за ​тоалетната!


Вицове

Vector Image

Иванчо, как да ​разделим 4 картофа на 6 ​човека?

- Госпожо, направете ​пюре и не ме ​занимавайте с глупости!...

Учителката: Ако имате 2 , ​3, 4 отивате в Ада. Ако ​имате 5 и 6 отивате в рая.

Иванчо: Има ли начин да ​излезем от Училище живи?Ripped Paper

– Татко, заведи ме на ​цирк!

От какъв зор? Който ​иска да те види да дойде ​вкъщи!


От 3 години не съм ​шофирала. Днес седнах зад ​волана, всички ми свиркат,, ​святкат с фаровете, махат с ​ръце… Явно съм им липсвала.


Ripped Paper
Ripped Paper Texture

Дете отива и съобщава на ​майка си :

– Мамо, мамо, едни „човеци„ ​копаят дупка!

– Не, мамо, казва се „хора”.

След малко детето се връща:

– Мамо, мамо един „хор” ​падна в дупката!


Ripped Paper

-Иванчо, кой предмет ти ​харесва най-много в ​училище?

–Звънецът, бабо, Звънецът!

В магазина:

-Извинете ,но нямам да ви ​върна ресто.Вземете си дъвка с ​Мики Маус.

-Аз не съм дете?!...Дайте ми с ​батман!


Christmas Holly Border

Гатанки

Гатанки и кръстословици

1.Вид постно ястие

2.Част от стая, в която ​се срещат две стени

3.Коледен обичай

4.Част от денонощието

5.Място с горящи ​дърва, което излъчва ​топлина

6.Най-хубавото ​коледно чувство

7.Коледното дърво

8.Най-популярният ​коледен цвят

9.Небесно тяло, което ​свети

10.’Облекло’ на ръцете ​през студените дни

В червен палат-

цар червен,богат

с роби бели,засмени,

всичките неми.


ОТГОВОР;ЕЗИКЪТ И ЗЪБИТЕ


Отначало на четири

крака пълзи.

После–на два все бързи

ли,бързи.

Накрая на три е ,но с

труд и сълзи

отговор:човекът

Christmas Holly Border

Рецепти

ДЖИНДЖИФИЛОВИ БИСКВИТИ

Лимонови мъфини

 • брашно - 300 г
 • лимони - 1 бр.
 • яйца - 3 бр.
 • захар - 300 г
 • шоколадови капки - 1 с.л.
 • олио - 100 мл
 • кисело мляко - 200 г
 • ванилия - 1 бр.

бакпулвер - 1 1/2 ч.л.

 • брашно
 • 2 1/2 чаена чаша
 • яйца
 • 1 брой
 • краве масло
 • 1/2 чаена чаша
 • мед
 • 2/3 чаена чаша
 • хлебна сода
 • 1/2 чаена лъжица
 • джинджифил
 • 1 чаена лъжица
 • канела
 • 1/2 чаена лъжица
 • бакпулвер
 • 1 чаена лъжица

Vector Image

Препоръчваме ви филмИТЕ:

Christmas Decorations Flat Icon

ГРИНЧ

елф

сам вкъщи

Glowing Christmas Lights Illustration

Екипът на ​Петлешков Прес Ви ​пожелава весели ​празници и ​щастлива нова ​година!

Painted Christmas Pile of Gifts

Нашият екип: Айшим Хъдър, Ани Арнаудова, Виктория Младенова,

Евтима Димитрова, Йоана Димитрова, Мила Ценова, Михаела Младенова,

Мария Матанска, София Николова от 6. клас